תכנון ועיצוב: זהר הרלב | מנחה: אדריכל יואב מאירי
תכנון ועיצוב: זהר הרלב | מנחה: אדריכל יואב מאירי
הפרעת קשב וריכוז היא תופעה שכיחה הקיימת בכעשרה עד חמישה עשר אחוז מכלל הילדים ובני הנוער בעולם והיא הולכת וגוברת עם השנים. כילדה שגדלה עם הפרעת קשב וריכוז, הרגשתי כי מערכת החינוך ככלל ובתי הספר בפרט אינם יודעים כיצד להתמודד עם הפרעה שכזו ואינם מתאימים לתלמידה כמוני.
לאורך ההיסטוריה, לא היו שינויים רבים בעיצוב בתי הספר במדינת ישראל ונראה כי הם מצויים בתבנית קבועה ואחידה, אשר מדכאת את התנועה ואינה מתאימה לכלל התלמידים – על התלמידים לשבת מספר רב של שעות בכיתה, על כיסא, מול הלוח ולהתרכז, ובעיני הדבר מועד לכישלון. לעומת זאת, קיימות שיטות לימוד רבות אשר דוגלות בשילוב של תנועה בהליך הלמידה. על פי מחקרים נמצא כי שילוב של השניים משפיע לטובה על החוויה החינוכית, המוטיבציה ללמידה וההישגים האקדמיים.
בסופו של יום, אם נחליט לשלב את שיטות הלימוד הדוגלות בלמידה בתנועה במערכת החינוך, עלינו למצוא דרך להתאים את בתי הספר והכיתות לשיטה זו. פרויקט זה עוסק בשילוב של למידה ותנועה, ומטרתו הינה לעצב מחדש את המרחב הפדגוגי של בית הספר היסודי כך שיתאים להוראה המשלבת תנועה, יאפשר תנועה ויעודד תנועה.
בחרתי ליישם את הפרויקט בבית הספר "גרץ", אשר ממוקם במרכז תל אביב. בראייתי, החינוך של הדור הצעיר הוא אחד מאבני היסוד בהקמתה של חברה פורייה ומשגשגת והוא נעשה לרוב בין כתליו של בית הספר. לכן, אני מאמינה כי יש חשיבות רבה לחלל הבית ספרי במרחב האורבני של כל עיר ובפרט של העיר תל אביב, אשר מגדירה עצמה כעיר חכמה בתחומים שונים כמו חינוך ובריאות.
הקונספט של עיצוב ותכנון הפרויקט מתמקד ביצירת סדר חדש במרחב הבית ספרי – הפיכתו למרחב שיטוט אינסופי בעל אפשרויות בחירה רבות. כל זאת מתבסס על שלושה אופנים בהם ניתן לשלב התנועה בהליך הלמידה – תנועה אגבית, תנועה לשם למידה ותנועה לשמה. כמו כן, את המסדרונות והמעברים שלרוב נמצאים בשוליו של הפרויקט בחרתי להעמיד במרכזו – מעברים רחבים, רבים, המכילים פונקציות שונות ומגוונות ומייצרים חוויה לתלמיד.
מבנה בית הספר מאוד נוקשה, לכן בחרתי לרוקן אותו מהאלמנטים המקובעים, להשאיר רק את הקונסטרוקציה שלו ולבנות סביבה את מרחב השיטוט.
תחילה יצרתי טופוגרפיה ייחודית היוצרת מעבר בין המפלסים, החללים והמבנים השונים ומטשטשת את הגבול בין החוץ לפנים. לאחר מכן, יצרתי כיתות ומרחבי למידה המשתלבים בטופוגרפיה הזו.
יצרתי שילוב בין הפונקציות האקדמיות לבין משחק ותנועה, לדוגמה הספרייה והמשחקיה משולבות זו בזו, כמו כן, היא משתרעת על שתי קומות עם גרם מדרגות צבעוני שעובר בין הספרים השונים ומגלשה שמובילה מהקומה העליונה לתחתונה.
המטרה בשילוב זה, היא להפוך את הפונקציות היותר "משעממות" שלרוב מתקיימות בישיבה, לפונקציות המתקיימות גם בתנועה.
במקביל לפונקציות האקדמיות ולפונקציות התנועתיות הוספתי לחלל פינות מנוחה, אשר מאפשרות לתלמיד לברוח מהלחץ האקדמי והחברתי ולקחת פסק זמן מהיום העמוס. פינות אלו מפוזרות בחלל הספריה ובין הכיתות השונות. עיצוב הפינות נעשה בצבעים חמים עם חומרים רכים, לרוב הפינות בנויות בצורה שמחבקת את המשתמש ויוצרת ניתות בין הפנים והחוץ.
כיתות בית הספר בנויות לרוב בצורה עגולה או בצורה אורגנית, הכיתות מודולריות ויכולות להתאים לצורות שונות של הוראה או לפעילויו שונות – לכל כיתה דלתות נפתחות שבאמצעותן אפשר להגדיל את הכיתה ורהיטים שניתן להזיז בקלות, כל זאת כדי ליצר למידה אחרת המאפשרת לשלב בהוראה את התנועה.